Comité 4 en 5 mei Wildervank

menu

Monument

De betekenis van een oorlogsmonument gaat verder dan alleen het herdenken van de doden. Het is een symbool van dankbaarheid en eerbetoon aan degenen die hebben gevochten voor vrijheid en vrede. Oorlogsmonumenten roepen op tot bewustwording van de verschrikkingen van oorlog en de waarde van vrede. Ze spelen een belangrijke rol in het collectieve geheugen van een dorp, en helpen toekomstige generaties te herinneren aan de geschiedenis en de lessen die daaruit geleerd kunnen worden. Hierdoor dragen ze bij aan de hoop dat dergelijke tragedies nooit meer zullen plaatsvinden.

Oude Monument

Wladimir de Vries
Wladimir de Vries

Het verzetsmonument in Wildervank is een symbool van de kracht en het doorzettingsvermogen van het Nederlandse volk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het oorspronkelijke monument was het werk van de vierde commissie van de gerenommeerde kunstenaar Wladimir de Vries. Op 13 april 1949 vond in de Nederlandse Hervormde Kerk een wijdingsdienst plaats, geleid door dominee G. Kerssies, oud-predikant van de Gereformeerde Kerk in Wildervank. Tijdens de dienst stond hij stil bij Psalm 93 en benadrukte hij de grote betekenis van geloof, dat innerlijke rust kan bieden. Kerssies noemde het monument een weerspiegeling van de strijd tijdens de bezetting: “Ons volk was neergeslagen maar verhief zich, terwijl de hand afwerend werd opgeheven voor elk naderend gevaar.”

Ds. G. Kerssies
bronzen monument

Na de dienst vertrok een stille tocht naar de Dorpskade (nu Postkade), waar het monument onthuld zou worden. Dames Lubbers en Kamminga, beiden nabestaanden van gevallen verzetsmensen, onthulden het monument door de Nederlandse vlag die eroverheen was gedrapeerd, weg te nemen. Het geld voor het monument was bijeen gebracht door de inwoners van Wildervank, en na de onthulling werd het beeld door de heer J.B. Oosterman, voorzitter van het Comité Gedenkteken, overgedragen aan de gemeente.

Het bronzen monument beeldde “Een zich oprichtende jongeman, de rechterhand ten afweer en deels ook beschermend voor zich uit strekkend” uit. Op de natuurstenen sokkel stond in een randschrift de tekst: ‘Een volk in zijn verzet tot eenheid saamgebonden heeft in de stille strijd zijn vrijheid weergevonden’.

Plaquette

In 2002 werd naast het monument een plaquette op een sokkel geplaatst, met daarop de namen van de volgende personen;

Militair:
Verzetstrijders:

Nieuw Monument

Witteveen bij het Verzetsmonument
Witteveen bij het Verzetsmonument

In de nacht van 20 op 21 juni 2013 werd het bronzen beeld van de sokkel gehaald en gestolen. Ondanks diverse zoekacties is het nooit teruggevonden. De Noordbroekster kunstenaar Mark Witteveen, ontwierp een nieuw monument.

Mark Witteveen
Mark Witteveen

Hij greep daarbij terug op Wladimirs ontwerp en plaatste dit als een geëmailleerde print tussen veiligheidsglas.

Op 4 mei 2014 werd de eerste herdenking bij het nieuwe monument gehouden. Het nieuwe ontwerp dient als een blijvende herinnering aan de moed en vastberadenheid van de inwoners van Wildervank en de vele offers die tijdens de bezetting zijn gebracht. Het monument blijft een plek van reflectie en eerbetoon, waar de gemeenschap samenkomt om te herdenken en te vieren dat vrijheid altijd het nastreven waard is.

Dit monument is geadopteerd door

2023-2024 door OBS De Sleutel

2023-2024 door odab Westerschool

2023-2024 door CBS ‘t Haimstee

Adopteer dit monument

Locatie

Het verzetsmonument is te vinden aan de Postkade ten hoogte van nr. 12