Jan Kamminga werd geboren op 27 september 1915. Als jongeman groeide hij op in Wildervank, waar hij aan het Boven Oosterdiep woonde. Jan was christelijk gereformeerd.
Toen de Duitse troepen in mei 1940 Nederland binnenvielen, was Jan 24 jaar oud. Hij werkte als controleur bij het centraal distributiekantoor. Deze functie bood hem een unieke positie tijdens de oorlog, want hij had toegang tot waardevolle informatie en middelen die van cruciaal belang zouden blijken in zijn latere verzetswerk.
Al snel sloot Jan zich aan bij het verzet. Hij raakte betrokken bij de Inlichtingendienst Marx, een verzetsgroep geleid door Schuurman in Ruinerwolde. Zijn taak bestond uit het doorgeven van kaarten van verdedigingswerken, een gevaarlijke bezigheid die het risico met zich meebracht dat hij bij ontdekking zwaar gestraft zou worden. Daarnaast was hij actief voor de “Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) Wildervank / Winschoten”. Deze organisatie hielp onderduikers onder te brengen en te voorzien van levensbenodigdheden. Jan had ook contact met de chef van de staf Orde Dienst Groningen, de heer Bakker, wat zijn betrokkenheid bij het georganiseerde verzet verder versterkte.
Zijn moedige werk bleef niet onopgemerkt. Op 12 februari 1945 werd Jan Kamminga gearresteerd in Wildervank. Zijn arrestatie was een direct gevolg van eerdere arrestaties en verraad binnen het verzet, waaronder de arrestatie van Kruitbosch en mogelijk door verraad van Georg van Os, zoals vermeld in verschillende CABR-dossiers. Na zijn arrestatie werd hij gevangen gezet in het Huis van Bewaring in Groningen.
Op 8 april 1945, slechts 5 dagen voor de bevrijding van Norg, werd Jan Kamminga geëxecuteerd in de bossen van Norg. Hij was pas 29 jaar oud.
Zijn moed en opoffering werden echter niet vergeten, na de oorlog werden in Wildervank een straat en een kade naar hem vernoemd: de J. Kammingastraat en de J. Kammingakade. Op zijn grafsteen staat de inscriptie: “Hij viel aan het ondergrondsche front voor de bevrijding van ONS VADERLAND. God bevrijdde hem.”
Jan Kamminga blijft een symbool van moed en verzet in de Nederlandse geschiedenis, een man die zijn leven gaf voor de vrijheid van zijn vaderland.